Opakowania convenience – w pogoni za coraz szybszym tempem życia

01-08-2017

Żyjemy w biegu i w biegu… również jemy. Producenci żywności prześcigają się w pomysłach, jak ułatwić życie i oszczędzić czas zabieganym. Dlatego też trend convenience na rynku spożywczym w Polsce jest coraz mocniejszy. Wg prognoz Polskiej Izby Opakowań, w 2020 roku opakowania wygodnej żywności stanowić będą ok. 8-10 proc. rynku opakowań żywności o wartości ok. 2,9 – 3,1 mld zł.

We współczesnym, zawrotnym tempie życia planowanie przyrządzania posiłków nie zawsze jest możliwe. Dlatego chętnie korzystamy z każdej możliwości, by zjeść zarówno szybko, jak i zdrowo. Odpowiedzią rynku jest rosnąca popularność żywności oraz sklepów convenience. Według raportu „Polski Rynek Handlu Spożywczego w latach 2010-2020” opracowanego przez firmę doradczą Roland Berger, tempo wzrostu segmentu convenience będzie 3-krotnie szybsze niż całego rynku spożywczego. Szacuje się, że w ciągu najbliższych trzech lat wzrośnie o 12,5-proc. średniorocznie. Przekłada się to na branżę opakowań, która również  coraz bardziej wpisuje się w ten trend. Opakowania typu convenience kładą bowiem główny nacisk na prostotę i wygodę. Mogą to być np.: mniejsze gramatury porcji czy też możliwość podgrzania dania w opakowaniu – bez konieczności przekładania go na talerz.

Zdaniem Eksperta
Wojciech Kochański, Doradca Klienta Korporacyjnego w Regionie Małopolska

Polacy coraz częściej sięgają po produkty convenience. To konsekwencja szybszego trybu życia oraz rosnącej liczby jednoosobowych gospodarstw domowych. Szczególnie chętnie sięgamy po produkty convenience w segmencie dań gotowych (lunch boxy, gotowe zupy), owoców i warzyw (np. „wygodne” warzywa lub sałatki),  produktów mlecznych czy napojów gorących  (kawa na wynos). Jeżeli chodzi o potencjał rozwoju rynku opakowań convenience, to spodziewałbym się tutaj dwucyfrowej dynamiki, a motorem napędowym wydaje się być wspomniany sektor dań gotowych. Według analityków, może on osiągać średni roczny wzrost na poziomie przewyższającym 20% w perspektywie kolejnych czterech lat.
Coraz większą uwagę zwraca się również na skalę wpływu zużytych opakować na środowisko naturalne. Dlatego na opakowaniach regułą stają się kierowane do konsumentów informacje o tym, w jaki sposób – możliwie najbardziej przyjazny naturze – zutylizować dane opakowanie. Inwestycje w badania i rozwój, a także produkcję takich opakowań będzie stanowić istotną pozycję w budżecie firm z tej branży.
Nie bez znaczenia są również inne pojawiające się światowe trendy. Rewolucją, która coraz mocniej wpływa na wszystkie gałęzie przemysłu, będą z pewnością technologie związane z wykorzystaniem sztucznej inteligencji i technologii teleinformatycznych. Powoli trend ten będzie wykraczać poza korzystanie z dedykowanych aplikacji mobilnych (co wprowadził m.in. Starbucks). Możemy więc spodziewać się np. inteligentnych opakowań komunikujących się z klientem. Z kolei we wzornictwie popularność będzie zdobywać maksymalnie uproszczony i klarowny design. Rewolucja dociera również do typowych produktów spożywczych, które będą oferowane w nowej, nietypowej formule (np. pojawiła się już kawa do żucia). Wszystko po to, aby dogonić żyjących w coraz szybszym tempie klientów.

Wacław Wasiak, Dyrektor Polskiej Izby Opakowań
Opakowanie stanowi integralną część rynkowego produktu. W szczególności dotyczy to żywności. Wraz ze zmianami demograficznymi, choć nie tylko, zmienia się styl życia i model konsumpcji. Wzrasta aktywność zawodowa kobiet, wydłuża się czas poświęcony pracy. Coraz więcej czasu przebywamy poza domem. Żyjemy coraz szybciej. Coraz częściej „konsumujemy” poza domem. A nawet w domu chcemy jak najmniej czasu poświęcić na przygotowanie posiłku. Chętniej korzystamy z żywności w małych porcjach.
Aby dotrzymać kroku tym zmianom, odpowiednio muszą dostosowywać się opakowania, jako integralna część produktu do spożycia. Małe opakowania. Opakowania umożliwiające przygotowanie produktu do spożycia w opakowaniu (podgrzewanie).
Żywność, która ma odpowiadać wymienionym wyżej zmianom, nosi nazwę „wygodnej” (convinience food). Wygodne do spożycia. Tę „wygodność” do spożycia muszą zapewniać także opakowania. One również powinny być „convinience”. I w coraz większym stopniu spełniają to kryterium.
Wg danych Polskiej Izby Opakowań, opakowania żywności i napojów stanowią ok. 63% całego rynku opakowań. W roku 2016 wartość tego rynku wyniosła ok. 24,6 mld zł. W tym opakowań convinience ok. 1,2 mld zł (ok. 5%). Wg prognoz Izby, w 2020 roku opakowania wygodnej żywności stanowić będą ok. 8-10 proc. rynku opakowań żywności o wartości ok. 2,9 - 3,1 mld zł

SIE
Oferta specjalna dla posiadaczy kredytów...więcej

LIS
Polska międzynarodowym hubem farmaceutycznym?