Komentarze ekspertów

Mniej cukru w cukrze

28-06-2018 Bogna Zasadzka, Ekspert ds. rynku spożywczego

Konsumenci jeszcze chyba nigdy nie byli tak świadomi i wymagający. Oczekują, że producenci wyeliminują z żywności wszelkie niekorzystne składniki bez uszczerbku dla jej walorów smakowych. Szukają pełnych informacji o produkcje włącznie z danymi o miejscu jego wytworzenia, pozyskiwaniu składników czy procesach produkcyjnych. Przykładają wagę do tego, czy na pewno produkcja ta odbywa się z poszanowaniem zasad etyki. Chętnie także przyglądają się propozycjom, które są dopasowane do ich stylu życia, pracy, indywidualnej diety czy nawet… nastroju.

Rosnąca presja konsumencka i regulacyjna wymagać będzie od firm szybkiej reakcji w zakresie wprowadzenia innowacyjnych produktów, jak i zmiany ich składu poprzez np. ograniczenie ilości tłuszczów, cukrów lub soli. Dlatego wyzwaniem dla producentów, którzy zmienią formułę produktu będzie zachowanie smaku i jakości żywności przy jednoczesnym wyeliminowaniu niekorzystnych składników. Przeformułowanie produktu nie może więc w ostatecznym rozliczeniu wpłynąć na doznania smakowe. Biorąc pod uwagę przyzwyczajenia konsumentów, zmiana technologii produkcji będzie musiała odbywać się stopniowo i rozciągnie się w czasie.

Deklaracje producentów
W ramach nowych regulacji światowych widoczne jest coraz bardziej restrykcyjne podejście w kontekście zawartości, m.in. cukru w produktach. Tzw. podatek cukrowy został już wprowadzony w niektórych krajach – od kwietnia tego roku Wielka Brytania i Irlandia dołączyła do krajów, które go wprowadziły, a dotyczy on napojów o dużej zawartości cukru. Warto zauważyć, że na wspomnianych rynkach duże koncerny jak np. Coca-Cola obniżyły już zawartość słodkiego składnika w swoich lemoniadach. Dodatkowo, firmy Lidl i Tesco także zmieniły receptury, a Nestle potwierdziło, że  napoje będą zawierać mniej niż 5 g cukru na 100 ml. Podobne kroki podjęły także władze Francji, Belgii, Portugalii, Estonii, Danii, Norwegii, Meksyku i RPA, które przy pomocy narzędzi podatkowych chcą aktywnie walczyć ze złymi nawykami żywieniowymi, otyłością i problemami zdrowotnymi swoich obywateli.

Dociekliwi konsumenci
Dzisiejsi konsumenci oczekują także szczegółowych informacji na temat pozyskiwania składników i procesów produkcyjnych. Według Raportu Mintel z 2018 r. przejrzystość przybiera wiele form – niektórzy klienci chcą po prostu wiedzieć, gdzie produkt został wyprodukowany1. Aż 70% Włochów, 66% Francuzów, 56% Niemców i 55% Polaków powyżej 16 roku życia chętniej ufa firmom, które wytwarzają swoje produkty w ich ojczystym kraju. Klienci idą krok dalej. Aktualnie od producentów oczekują rzetelnych i wyczerpujących informacji o miejscu, ale także sposobie oraz zasadach uprawy, hodowli, pozyskiwania i przetwarzania surowców. Mają oni potrzebę upewniania się co do bezpieczeństwa i wiarygodności artykułów spożywczych, dlatego producenci coraz częściej promują swoje produkty jako „naturalne” czy „ekologiczne”. Prowadzi to m.in. do tego, że coraz istotniejsza staje się także kategoria dotycząca produkcji zgodnie z zasadami etyki w kwestiach takich jak np. dbałość o dobrostan zwierząt i otoczenia czy też np. stosowanie przyjaznych dla środowiska opakowań. Jak wskazuje raport Mintel, w okresie od września 2016 do sierpnia 2017 liczba deklaracji producentów, że ich żywność została wyprodukowana zgodnie z zasadami etyki wyniosła 29% i jest to trend zdecydowanie wzrostowy. Sporym wyzwaniem natomiast będzie dostarczenie produktów wysokiej jakości, naturalnych i organicznych na tyle przystępnych cenowo, aby mogły trafić do wszystkich odbiorców.

Nowości produktowe opisywane jako etyczne i naturalne


źródło: Opracowanie własne na podstawie raportu Mintel „Trendy na globalnym rynku żywności i napojów w 2018 r.”

Nowe grupy odbiorców
W ramach istotnego trendu coraz częściej widzimy pojawiające się nowe receptury, formy i porcje, które zapewniają konsumentom możliwość dopasowania produktu do stylu życia, pracy, indywidualnej diety czy nawet nastroju. Konsumenci coraz bardziej skoncentrowani na dbaniu o siebie, będą więc szukać składników, produktów i połączeń zapewniających nie tylko korzyści odżywcze, ale także emocjonalne, które np. pomogą w rozładowaniu stresu. Z pewnością pojawiają się tu możliwości wprowadzenia na rynek nowych produktów, które przy odpowiednio prowadzonej komunikacji marketingowej i dostępności nie tylko w zakresie bycia w „zasięgu ręki”, ale także w aspekcie cenowym, pomogą pozyskać nowe grupy odbiorców, także wśród tzw. iGeneracji. Ta zdecydowanie nastawiona jest na dopasowanie produktów do osobistych oczekiwań. Dodatkowo potrafi ona nie tylko być lojalna, ale także może stanowić swego rodzaju wyznacznik tego, co na rynku już niedługo będzie popularne.
______________________________________________________________________________________ 

  1. Mintel, „Globalne trendy na rynku żywności i napojów w 2018 r.”

 

Print