|
|

Autor |
Wiadomość |
|
|
Wysłany: 09 Mar 2010, 23:55 |
|
|
Equinox Recordings proudly presents:
EQXLTD001CD | UNKNOWN STRUCTURE (CD-Digipak Compilation)
Mamy zaszczyt zaprezentować Państwu pierwsze wydawnictwo pod szyldem Equinox Recordings - UNKNOWN STRUCTURE.
Release opublikowany został jako CD w estetycznym 3-panelowym DIGIPACK'U. Na kompilacji tej znaleźć można produkcje znanych polskich artystów takich jak: Radicall, Genom, Switch Technique, Structural czy Dronehead, a także utwory producentów zagranicznych m.in.: Strago, Zenoura, Anode i Asphexia.
Płyta prezentuje szerokie spektrum połamanych dźwięków w tajemniczym i mrocznym wydaniu, dzięki czemu na pewno każdy znajdzie na niej coś dla siebie.
Tracklista:
1. GENOM - IN STRIDE (6:45)
Written & Produced by: M.Małolepszy & T.Małolepszy
2. STRAGO - POPOL VUH (5:58 )
Written & Produced by: Javier Serrano
3. DRONEHEAD - ISOLATE ME (5:40)
Written & Produced by: Jan Dominikowski
4. ZENOURA - V3 (5:40)
Written & Produced by: Sergio Garcia Suchodolski
5. RADICALL - INNOCENT WIZARDS (6:31)
Written & Produced by: Krzysztof Goliński
6. GENOM - UNEVIL 2.0 (6:22)
Written & Produced by: M.Małolepszy & T.Małolepszy
7. STRUCTURAL&DRONEHEAD - DEAD SPACE (6:49)
Written & Produced by: Mariusz Janeczko & Jan Dominikowski
8. ANODE - NEXIT (7:40)
Written & Produced by: Atushi Izumi
9. SWITCH TECHNIQUE&BLEEK - GIANT (5:58 )
Written & Produced by: Dominik Piechocki & Dominic Sagona
10.ASPHEXIA - INERTIA (5:40)
Written & Produced by: Michael & Marina Tovkach
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
EXECUTIVE PRODUCTION & DESIGN : Łukasz Zarębski
ALL TRACKS MASTERED BY : Radek Murawski
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
ODSŁUCHY:
http://soundcloud.com/equinoxrecordings/sets/eqxltd001cd-va-unknown-structure
RECENZJA:
Nie tak dawno na jednej z imprez nieoczekiwanie w moje ręce wpadł najnowszy release (a dokładniej wydawnictwo CD-DIGIPAK) nowego polskiego labelu prowadzonego przez Pigmenta i BnK, promującego brzmienia psychedelic oraz dnb, o nazwie 'Equinox Recordings'. Po zdjęciu folii odrazu uderza nas oryginalny design opakowania oraz ładnie wykonany artwork nawiązujący do tajemniczej nazwy - "Unknown Structure". Równocześnie pojawiło sie w nieco zamroczonej alkoholem głowie pytanie - czy będzie równie ciekawie i tajemniczo podczas odsłuchu ? O tym miałem przekonać się następnego dnia po imprezie.
Nazajutrz niezwłocznie zabrałem się za odsłuch. Kompilację otwiera numer pt. "In Stride", znanego, polskiego duetu braci Małolepszych. Kawałek skomponowany w charakterystycznym "Genomiakom" klimacie, do którego zdążyli już nas przyzwyczaić - ciekawa, różnorodna przestrzeń rodem z egzotycznego kraju, przeplatana delikatnie muskającym basem z ciekawym motywem przewodnim, wzbogaconym nutką niepewności.
Po rozluźniającym wstępie czas na kolejny numer, tym razem hiszpańskiego producenta Strago. Tym razem klimat jest o wiele bardziej tajemniczy, a to za sprawą pojawiającego się co jakiś czas charakterystycznego chórku. Pomimo, że tempo "Popol Vuh", bo tak sie nazywa drugi kawałek, jest podobne jak w numerze pierwszym, bas jest o wiele bardziej surowy, co nadaje jeszcze większe poczucie niepewności.
Czas na trzeci kawałek o nazwie "Isolate me" polskiego producenta o pseudonimie Dronehead. I tutaj bardzo miłe zaskoczenie. Słyszałem sporo numerów od tego człowieka jednak dopiero ta produkcja zrobiła na mnie spore wrażenie. Mroczny klimat wzbogacony kobiecym pojękiwaniem i charakterystycznie pomrukującym basem oraz motywem przewodnim pobudzającym wyobraźnie - jak na razie mój faworyt.
Znajdując się prawie na półmetku można było się spodziewać, że wraz z czwartym numerem jakim jest "V3", nastąpi znaczne zwiększenie tempa. I tak właśnie się stało. Zenoura serwuje nam typowo parkietowy neuro-tech z agresywnym wiertłem ale równocześnie bogatym, tajemniczym tłem, które sprawia, że kawałek mimo swojej dynamiki dalej trzyma się klimatu swoich poprzedników.
Spoglądając na spis utworów w celu sprawdzenia czego mogę się spodziewać po kawałku z numerkiem piątym, wiedziałem że raczej się nie zawiodę. Bardzo przyjemne dla ucha pady stwarzające trochę jakby kosmiczny klimat, do tego tajemniczy, kobiecy jęk oraz charakterystycznie "latający" bas - to musi być dobrze znany Radicall! Świetny utwór jakim jest "Innocent Wizards",który klimatem przypomina nieco legendarną "Chimere", wnosi bardzo wiele do całości kompilacji, idealnie wpasowując się w ramy "Nieznanej Struktury".
Szósty numer do druga produkcja braci Małolepszych jaka znalazła się na tym krążku. Tym razem duet "Genom" serwuje nam o wiele mocniejszy numer, w moim odczuciu w klimatach neurofunku z lat 2007 lub 2008. Od strony producenckiej nie ma się do czego przyczepić - bogaty brzmieniowo, wyrazista perkusja do tego agresywne wiertła nadające odpowiedni charakter - numer ok ale osobiście wole jednak "Genomiaków" w tej lżejszej odsłonie.
Siódemka to kolaboracja dość dobrze znanego Structurala oraz Droneheada w kawałku pt. "Dead Space". Solidna produkcja z mocną "perką" i "szczekającym" wiertłem urzekła mnie swoim nostalgicznym tłem. Moim zdaniem Panowie ci powinni częściej ze sobą współpracować bo wychodzi im to nad wyraz dobrze.
Pod ósemką kryje się nam bardzo ciekawa hybryda producenta pochodzącego z dalekiej Japonii- Atushi Izumi bardziej znanego jako Anode. Napisałem "hybryda" ponieważ jego numery to bardzo nowatorska fuzja techno-dnb z psy trancem. "Nexit" własnie jest tego doskonałym przykładem - płynący roller z pulsującym basem, naszpikowany dochodzącymi zewsząd psychodelicznymi dźwiękami wnosi sporo świeżości w będący w stagnacji od jakiegoś czasu podgatunek jakim jest techno-dnb. I wnosi również bardzo dużo do tej kompilacji sygnalizując jednocześnie, że mamy do czynienia z labelem poruszającym tematykę zarówno "perkusji i basu" jak i dźwieków psychedelic.
Spojrzałem na autorów dziewiątki i już wiedziałem że lekko nie będzie. Mroczne intro z tajemniczymi podmuchami wiatru, charakterystyczne brzmienie perkusji i ciekawie budowana, napięta atmosfera do wejścia mocnego "dropu". Typowo parkietowy numer jakim jest "Giant" autorstwa Switch Technique'a w kolaboracji z Bleek'iem jest klasą samą w sobie, co potwierdza zresztą fakt, że znalazł się w TOP 10 DJ Hiddena.
Nadeszła pora na ostatni numer jakim jest produkcja pt. "Inertia" rodzeństwa Michaela i Martiny Tovkach znanych lepiej pod pseudonimem Asphexia. Techowy "stomper" z funkową nutką całkiem udanie zamyka całość pozostawiając po sobie dobry smaczek.
Kompilacja "Unknown Structure" jest miksturą składającą się z dźwięków neurofunk, neuro-tech i techno-dnb z mocnymi akcentami atmosferycznych brzmień które w większości przypadków wprowadzają element mroku, wyzwalając podczas słuchania uczucie niepewności, wzbudzając jednocześnie ciekawość i chęć zgłębiania zakątków tej "Nieznanej Struktury". Zadziwiającym jest fakt, że pomimo dość sporej rozbieżności w podgatunkach wszystko utrzymane jest w jakże tajemniczej konwencji, scalającej niejako wszystkie produkcje w jedno tworząc strukturę, jednak po odsłuchaniu całości mogłoby się zdawać że nie do końca poznaną. I to jest chyba w tym wszystkim najfajniejsze. Sądzę, że nawet najbardziej wybredny koneser znajdzie w tej kompilacji coś dla siebie. Ja znalazłem i Wam również polecam.
by: Random Coil
DYSTRYBUCJA:
FONOGRAFIKA / EQUINOX RECORDINGS
Od 8 marca 2010 płyty zakupić można pod adresem: www.equinoxrecordings.otwarte24.pl
Pod koniec marca będą dostępne również m.in.: w sieci salonów EMPiK.
Informacje dotyczące trasy promocyjnej płyty wkrótce.
Ostatnio zmieniony przez pigment dnia 10 Mar 2010, 15:05, w całości zmieniany 2 razy _________________ EquinoxProject | EquinoxRecordings | Mr.Pigment
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: 10 Mar 2010, 00:21 |
|
|
konkret  _________________ morda
|
|
BrK
Gołdap - miasto gniewu
|
 |
|
Wysłany: 10 Mar 2010, 01:02 |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: 10 Mar 2010, 03:21 |
|
|
|
Wysłany: 10 Mar 2010, 14:53 |
|
|
jazda qrwa polish project!!
|
|
|
|
Wysłany: 10 Mar 2010, 15:40 |
|
|
Cytat:
RandomCoil: Siema, przedstaw się i powiedz kilka słów o sobie.
Pigment: Witam. Nazywam się Łukasz, szerzej znany zapewne jako Pigment. Mój pierwszy kontakt z muzyką elektroniczną miał miejsce ok. 6 lat temu, kiedy to pewnego dnia otrzymałem kilka płyt od znajomych organizujących w tym czasie jako jedyni w Lublinie imprezy psychedelic/goa trance. Były to m.in.: Juno Reactor - Bible of dreams, Hallucinogen - In Dub czy Etnica - Alien Protein. Muzyka ta szybko "weszła mi w krew" i na własną rękę zacząłem przebierać różne źródła wyszukując coraz to nowe pozycje zgodne z moim gustem. Kolejnym etapem było całkowicie przypadkowe przesłuchanie kilku kawałków Kemala, kiedy to jeszcze nawet nie wiedziałem, że to dnb
Podróż przez świat psychedelicznych i połamanych brzmień z upływem czasu była coraz głębsza i bardziej odległa wraz z tym jak wyrabiały się moje gusta w tych gatunkach, a sama muzyka ewaluowała. Tak to wszystko mniej więcej się zaczęło.
RandomCoil: Twoim miastem rodzinnym jest Lublin, czy w jakimś stopniu muzyka była powodem
przeprowadzki do Trójmiasta?
Pigment: Muszę przyznać, że to dość „trafione” pytanie. Przeprowadzkę do Trójmiasta planowałem już od dawna i rzeczywiście muszę przyznać, że poza osobistymi powodami tej zmiany muzyka, a właściwie funkcjonowanie sceny muzycznej również miało spore znaczenie.
RandomCoil: Skąd wziął się pomysł na Equinox Rec.? Kto oprócz Ciebie wchodzi w skład tego projektu?
Pigment: Wszystko zaczęło się od powstania w 2007 roku kolektywu Equinox Project. Był to początek mojej działalności muzycznej. Pierwsze małe imprezy, z czasem coraz większe przedsięwzięcia organizacyjne, które to miały pobudzić do działania i urozmaicić to co działo się na lubelskiej scenie muzyki elektronicznej. Szybko odczułem „niedosyt” i analizując to, w jaki sposób rozwijała się scena psychedelic i dnb w Polsce uznałem, że warto byłoby podjąć pewne działania mające na celu jej większy rozwój. Stąd też między innymi wziął się pomysł na otwarcie wytwórni płytowej, która promowałaby Polskich, ale też zagranicznych producentów tych gatunków. Na chwilę obecną za Equinox Recordings odpowiedzialne są dwie osoby: Ja oraz Krzysiek znany też jako BnK.
RandomCoil: Pierwszy release jest mieszanka klimatów atmo-neuro-tech, czy właśnie w takich ramach będą oscylowały kolejne wydawnictwa?
Pigment: Tak. Wydawnictwo EQXLTD001CD jest niejako „przedsmakiem” tego, czego można spodziewać się po kolejnych release’ach. Będą to nie tylko składanki. Planujemy również pełne albumy autorskie jak i single.
Po cichu mogę powiedzieć, że już w szufladzie leży sporo kawałków do wydania, jak i ofert współpracy na przyszłość. Jestem bardzo zadowolony ze współpracy z producentami z Hiszpanii – Strago i Zenoura, których to utwory na pewno jeszcze nie raz zawitają na łamach wydawnictw Equinox Recordings. W niedalekiej przyszłości ujrzą też światło dzienne nowe produkcje wykonawców takich jak kRoNe, Malsum czy Maztek.
RandomCoil: Jakie są twoje odczucia związane z pierwszym releasem, czy dużo czasu zajęło dopięcie
wszystkiego na ostatni guzik?
Pigment: Hmm…Odczucia szczerze powiedziawszy są mieszane, ale to jedynie z uwagi na zakres tego co trzeba było zrobić jak i presje czasu. Wiadome jest, że współpraca przy wydaniu płyty wykracza poza sam label. Tutaj były małe nieporozumienia, przez, które wszystko delikatnie się opóźniło. Finalnie jednak mogę powiedzieć, że jestem zadowolony jak i wiem, na co zwrócić większą uwagę na przyszłość. (Mam nadzieję, że nie wybrzmiewa tu ironiczne powiedzenie „masz coś zrobić dobrze – zrób to sam”)
RandomCoil: Na pewno masz już wyrobiony pogląd i pewne doświadczenie, czy ze wszystkimi artystami łatwo się współpracuje jeżeli chodzi o sprawy wydawnictwa?
Pigment: Muszę przyznać, że jeśli chodzi o samą kompilację utworów nie było większych trudności. W kilku przypadkach z góry wiedziałem, jaki materiał i jakich producentów chciałbym wydać na początek. Było też kilka niespodzianek m.in.: współpraca z Anode z Japonii współtworzącym projekt Gravity Zero. Poświęca on teraz więcej czasu na swoje solowe produkcje, które przez swoje odbiegające niejako od normy brzmienie przyciągają coraz to więcej „ciekawskich”
RandomCoil: Z 10 utworów na 6 jest polskimi produkcjami, czy w przyszłości również będziecie starali
się promować rodzimych artystów?
Pigment: Oczywiście! W Polsce mamy wielu utalentowanych wykonawców i zależy nam na wypromowaniu ich produkcji. Wiele z nich jest na naprawdę wysokim poziomie i warto dostarczyć je szerszemu gronu odbiorców.
W przyszłości na pewno będzie można usłyszeć ich kawałki jak i kolaboracje z producentami zagranicznymi na naszych wydawnictwach.
RandomCoil: "independent psychedelic & dnb label" jak sama nazwa wskazuje oprócz dnb macie cos
wspolnego z psy-trancem, czy sa w planach wydawnictwa z tego gatunku muzycznego?
Pigment: Owszem. Mamy w planach również release’y psytransowe, jednak ten temat będzie poruszony najwcześniej w przyszłym roku. Póki co, rok 2010 jest dla Nas pod znakiem drum’n’bassu.
RandomCoil: W jakim formacie będzie można nabyć release?
Pigment: „UNKNOWN STRUCTURE” został wydany w bardzo estetycznym trójpanelowym digipaku CD. W okolicach tegorocznych wakacji będzie można zakupić to wydawnictwo w formacie digital u kilku głównych dystrybutorów internetowych m.in.: Beatport, Juno, BeatsDigital.
RandomCoil: Oprócz Equinox rec. jesteś tez częścią ekipy Nu:Gen , opowiedz po krotce o tym projekcie.
Pigment: To prawda. Od niedawna należę do kolektywu NU:GEN, który to zrzesza grających z różnych stron Polski. Jest to projekt propagujący, głównie w Krakowie gatunki takie jak dnb, techno, czy też w uosobieniu ACME od niedawna psytrance (i bardzo dobrze bo jak się ostatnio sam przekonałem w Krakowie muzyka ta została bardzo dobrze przyjęta !). Co tu więcej mówić – oby więcej takich kolektywów – super ludzie, świetne imprezy no i przede wszystkim zawsze mocno charakterystyczna  dobra atmosfera !
RandomCoil: Z tego, co mi wiadomo nadchodzi bardzo ważny okres w Twoim zyciu, czy w jakimś stopniu
wpłynie to na dalsze projekty związane z "Equinox"?
Pigment: Ha ! Wiedziałem, że na koniec dorwiesz mnie z tym pytaniem  Tak, to zdecydowanie ważny, jeśli nie najważniejszy moment w moim życiu. Faktem jest, że większość czasu będę poświęcał teraz na życie rodzinne, ale na pewno wszystkie projekty związane z Equinox, które zostały zaplanowane, będą zrealizowane……no może z delikatnym spowolnieniem;-).
_________________ www.myspace.com/junkiepunkey
www.myspace.com/equinoxrecordings
|
|
|
|
Wysłany: 10 Mar 2010, 16:28 |
|
|
fajny wywiadzik.gratsy  _________________ <neuroinwazja>
|
|
|
|
Wysłany: 10 Mar 2010, 17:27 |
|
|
nareszcie (: _________________
wcześniej był tu psajdak psajdak psajajaj
i huj
www.myspace.com/krz3ski
|
|
|
|
Wysłany: 12 Mar 2010, 22:16 |
|
|
najlepsze wały radiego i genoma....czekamy na kolorki  _________________
|
|
|
|
Wysłany: 13 Mar 2010, 19:46 |
|
|
Jeśli ktoś z Łodzi lub okolic byłby chętny zakupić płytkę, to można zgłosić się do mnie jednocześnie zaoszczędzając 5/10 zł na przesyłce.
Kontakt na PM lub gg: 5347780 _________________
|
|
|
|
Wysłany: 15 Mar 2010, 16:23 |
|
|
najsik  _________________ .....................................................................ups!
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: 18 Mar 2010, 10:41 |
|
|
Ale jazda
*Edit*
a digital gdzie dostane?
Ostatnio zmieniony przez schnakerz dnia 23 Mar 2010, 10:02, w całości zmieniany 1 raz _________________ Man is a pupil, pain is his teacher.
|
|
|
|
Wysłany: 22 Mar 2010, 11:33 |
|
|
jeszcze chyba nie ma  _________________ <neuroinwazja>
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: 21 Kwi 2010, 16:48 |
|
|
zmowione ;] _________________ z Żagańa stron
27.08 @steelgate blx
09.10 tba
13. 11 tba
??.12 tba
bla bla bla
...
|
|
|
|
Wysłany: 25 Kwi 2010, 21:56 |
|
|
rozpięczętowałem dzisiaj mój egzemplarz.
Dronehead - Isolate me zdecydowanie najlepszy
btw. cała płytka zajebista, artwork też. Czekam na następny rilis z eqnx
|
|
|
|
Wysłany: 29 Kwi 2010, 13:08 |
|
|
|
Japończyk najlepszy a zaraz za nim radicall, jak dla mnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|